Vroeger
De geschiedenis
De geschiedenis van het huidige Haarlemmer Stroom in de Veerpolder bij Haarlem start in 1836. Toen opende multinational Imperial Continental Gas Association (ICGA) een gasfabriek aan het Spaarne. Na de overname door de Gemeente Lichtfabrieken in 1902 werd het complex flink uitgebreid. In die tijd ontstond de monumentale gas- en elektriciteitsfabriek die de inwoners van Haarlem licht en warmte leverde. De meeste panden op het terrein stammen uit die tijd en zijn gebouwd in neoclassicistische stijl met prachtige details die nog steeds heel herkenbaar zijn.
In de loop der jaren is het complex uitgebreid met een nieuwe kolenstokerij en twee gashouders. Aan de loskade, direct aan de waterkant, stond een kolenschepinrichting voor het lossen van de kolenschepen. Verder waren er op het terrein een directiegebouw en een kleine elektriciteitscentrale. Later is nog een nieuwe turbinehal voor stroomopwekking gebouwd. De Gemeente Lichtfabrieken splitste uiteindelijk op in een apart gas- en elektriciteitsbedrijf.
De Nieuwe Energie
Door de vondst van het aardgas in de jaren ‘60, raakte de gasproductie in het slob. De productie op het karakteristieke fabrieksterrein werd definitief gestaakt in 1968. Sindsdien zijn delen van de fabriek gesloopt, maar een groot deel is gespaard gebleven. Op het huidige terrein, dat Haarlemmers vooral kennen als ‘De Nieuwe Energie’, staan nog steeds aansprekende monumenten. Sommige daarvan zijn flink aan renovatie toe, andere panden zijn nog in gebruik als evenementen- en horecalocatie. Op het terrein zijn de laatste jaren ook twee moderne bedrijfsverzamelpanden gebouwd.